با ثبت اولین نسخه الکترونیکی شیرهای متابولیک در سامانه پرونده سلامت الکترونیکی بیماران متابولیکی،پزشک از راه دور این امکان را برای بیماران و پزشکان فراهم می آورد که بدون صرف مخارج با هم مشورت کنند و تا حدود زیادی میزان اشتباهات پزشکی را تقلیل دهند.
به نقل از روابط عمومی معاونت غذا و دارو ایلام ،
در دنیای کنونی هر موسسهای که از تکنولوژی اطلاعات و شبکههای ارتباطی بیبهره باشد، به تدریج از جریان ارتباطات جهانی دور خواهد ماند. از این رو صنایع مختلف، ارتقاء کیفیت و افزایش بهرهوری خود در دنیای پر رقابت امروز را منوط به بهکارگیری فناوری اطلاعات میدانند. یقینا صنعت سلامت نیز علیرغم تمام فراز و فرودها از این تحولات مصون نبوده است. نظام سلامت همواره بهمنظور ارتقاء سطح سلامت و بهبود نتایج بالینی و مالی خود در راستای بهرهمندی از آخرین دستاوردها و فناوریها، گامهای مؤثری برداشته است. اعلامیه هزاره که در پنجاه و پنجمین جلسه علنی سازمان ملل متحد در سپتامبر 2000 توسط 189 کشور عضو مورد توافق قرار گرفت، فناوری اطلاعات و ارتباطات را ابزاری مهم برای دستیابی به جمیع اهداف این سازمان اعم از کاهش فقر، اصلاح ارائه خدمات آموزشی و بهداشتی، سهلالوصولتر ساختن خدمات دولتی و اعتلای سطح بهداشت و سلامت جوامع، معرفی میکند. لذا با توجه به اهمیت مدارک پزشکی، به عنوان مهمترین و غنیترین منبع اطلاعاتی نظام سلامت، میتوان اذعان داشت که یکی از ابعاد مهم کاربرد فناوری اطلاعات در نظام سلامت که نقش مؤثری در افزایش اثربخشی خدمات سلامت ایفا مینماید، ایجاد مدارک پزشکی الکترونیک میباشد.
ابزار پروندههای بهداشتی درمانی الکترونیکی (EHR)، یک سیستم پرونده بهداشتی الکترونیکی است که کادر بهداشتی و درمانی را قادر به صرفهجویی در زمان و هزینه میسازد و به وسیله سازماندهی پروندههای بیماران مراقبت از آنان را بهبود میبخشد، همچنین فرآیند درمان و تشخیص را نیز آسان میسازد. این ابزار گزارشات کاغذی سنتی را با امکانات تکنولوژی جدید برای افزایش دقت و سرعت تکمیل پروندههای بهداشتی درمانی ترکیب میکند. در حالیکه استفاده از پروندههای کاغذی مشکلاتی را در پی خواهد داشت از قبیل اشتباهات وابسته به بدخوانی، نسخهنویسیها و اشتباه نوشتن کلمات، افزایش هزینهها برای چاپ فرمها، پوشهها، کارتها، خرید فروش صندلی و فایلها و از همه مهمتر مکان بایگانی و نیروی انسانی متخصص که برای تربیت هر کدام از آنها هزینههای گزافی پرداخت میشود. بنابراین برای رفع چنین مشکلاتی استفاده از EHR پیشنهاد میشود. افزون بر این با افزایش اطلاعات در بخش مدارک پزشکی، سیستم دستی دیگر جوابگوی نیاز ها نبود ؛ در نتیجه ، کامپیوتر و سایر تکنولوژی های جدید با هدف ایجاد سرعت و صحت و دقت بکار گرفته شد. امروزه فعالیت های کامپیوتری در بخش مدارک پزشکی در کشورهای پیشرفته در تمام زمینه ها مانند اندکس پزشکان، بیماران، گزارش های آماری ، کنترل پرونده ی بیمار، یافتن نقص پرونده، خلاصه ی ترخیص کد گذاری، سیستم پیگیری و ردیابی، نسخه برداری و غیره گسترش یافته است.
پزشکی از راه دور این امکان را برای بیماران و پزشکان فراهم می آورد که بدون صرف مخارج با هم مشورت کنند و تا حدود زیادی میزان اشتباهات پزشکی را تقلیل دهند.
اهداف کلان توسعه پرونده الکترونیکی سلامت به شرح زیر می باشد:
· ثبت تمامی اطلاعات درمانی و بهداشتی تمامی شهروندان کشور به صورت یکپارچه (بدون محدویت مکانی و زمانی )
· ایجاد امکان برای تمامی کادر سلامت کشور برای دستیابی (در صورت مجاز بودن به این کار) به اطلاعات سلامت شهروندان برای افزایش کیفیت خدمات سلامت به شهروندان (بدون محدویت مکانی و زمانی )
· ایجاد امکان برای تمامی شهروندان برای دسترسی به کلیه اطلاعات سلامت خودشان (بدون محدویت مکانی و زمانی )
· دسترسی مدیریان نظام سلامت (با لحاظ نمودن ملزومات امنیتی) به اطلاعات ارائه خدمات سلامت و دریافت گزارشات مورد نیاز برای برنامهریزیهای بهتر (بدون محدویت مکانی و زمانی)
· ایجاد ارتباط اطلاعاتی بین مراکز ارائه خدمات سلامت و مراکز بیمهای و کاهش زمان و هزینههای ارائه خدمات بیمهای (بدون محدویت مکانی و زمانی)
در همین راستا سازمان غذا و دارو اقدام به راه اندازی نسخه الکترونیک شیرخشک های متابولیک در سراسر کشور نموده و به استانها ابلاغ شده است ، به این منظور کارگاهی در سالن کنفرانس معاونت غذا و دارو ایلام با حضور پزشکان متخصص و فوق تخصص کودکان تشکیل گردید و اولین نسخه الکترونیکی شیرهای متابولیک توسط یکی از پزشکان حاضر در جلسه در استان ایلام در سامانه بیماران متابولیک ثبت گردید.
در این کارگاه مدیر دارو ضمن تبیین اهداف سازمان غذا و دارو در خصوص سلامت عمومی ایجاد اولین نسخه الکترونیکی بیمارانی که شیرخشکهای متابولیک مصرف می کنند ، گامی بزرگ در خصوص پرونده سلامت الکترونیک دانست ، دکتر شاهماری گفت کمبود اطلاعات باعث دسترسی سخت بیماران به شیر مذکور می گردد و با توجه به شیوع بیماران متابولیک که علل مختلفی از قبیل ازدیاد جمعیت دارد با همکاری پزشکان مربوطه با غذا و دارو در زمینه پرونده سلامت الکترونیک باعث پایش بیماران خواهد شد و با برنامه ریزی دقیق اطلاعات به دست آمده ، می توان مقدار مورد نیاز شیرخشک های متابولیک را در داروخانه ها و در دسترس مصرف کنندگان قرار داد.
وی گفت برای بیماران متابولیک و رژیمی از طریق این سامانه ، پرونده سلامت الکترونیکی تشکیل می گردد که در سراسر ایران پرونده آنها قابل رصد خواهد بود.
N329/1394/12/17